Nadat ik de film ‘de beentjes van Sint Hildegard’ had gezien dacht ik; zo dat zal voor sommige mensen confronterend zijn!

Ik keek al snel naar de film met de bril op als relatiecoach, omdat er vele situaties waren die voor mij zo herkenbaar zijn en die ik vaak tegen kom in mijn praktijk.

Ik werk als 27 jaar met de 4 temperamenten en alle temperamenten komen in de film terug.

Jan is een hele flegmatische man die graag volgt en niet van confrontaties houdt. Gedda houdt van controle, alles moet op haar manier wat Gedda een melancholicus maakt. Ze heeft ook iets van de Cholericus, die zijn erg taakgericht.

Als jij jezelf herkent in Jan of Gedda of één van de andere geweldige acteurs die het zo ontzettend goed hebben gespeeld, is dit zeker confronterend. En dan hoor je ook nog, mensen hard lachen en zeggen “OHHHH, wat erg”.

De scène waarin Jan zei; “Ik wil alleen maar een koekje!”

en Gedda vervolgens antwoord; “ja maar, de appeltaart moet op”. En Jan krijgt vervolgens appeltaart of hij wil of niet!

Ander type mensen zullen zeker hun mond open doen maar een Flegmaticus niet.

Gedda is ervan overtuigd dat zij weet wat goed voor Jan is. Of hij nu iets wil drinken, een kussentje voor in zijn rug of zijn jas die hij moet meenemen omdat het misschien gaat regenen. Als Jan de jas vergeet komt Gedda deze wel even brengen en ga zo maar door.

pastedGraphic.png

Op de begrafenis van opa Arend, zegt Peter, de kleinzoon; ’Je bent 63 jaar getrouwd geweest met oma Sinie. Maar nu heb je rust’.

Oma Sinie was net zo bepalend als Gedda en Opa Arend volgde ook.

De geschiedenis herhaald zich, zou je kunnen zeggen.

Opa Arend wilde jaren lang lopen naar “de beentjes van Sint-Hildegard”, dat was zijn droom, maar oma Sinie praatte hem er altijd vanaf. Het was niet praktisch!

Oma Sinie & Gedda zijn bazige vrouwen of zijn het sterke vrouwen en timide mannen?

Liesbeth, dochter van Jan & Gedda, heeft een nieuwe relatie met Erik, een mannelijke controlfreak.

De scene waarin Erik zegt; “Wat ben je laat?

Liesbeth zegt; “Laat?”


Erik; “Ja, je zou om half 8 thuis zijn en het is al bijna kwart voor 8”

Ook daar reageerde het publiek zeer fanatiek, met “OHHHHH”.

Maar toch zijn er genoeg mensen die vinden dat, een afspraak een afspraak is!

Dus als jij zegt dat je half 8 thuis bent en je komt 11 minuten later thuis, was dat niet de afspraak, laten we daar wel duidelijk in zijn!

Erik wil zijn leven perfect hebben en houdt van controle, ook is er geen flexibiliteit, maar onzekerheid, jaloezie en angst.

Bij de scene waar Erik vond dat Liesbeth te laat was, dacht ik, daar heb ik een 10 delige podcast serie van, waar precies zulke situaties afspelen. Situaties en gebeurtenissen die we allemaal in onze relatie meemaken. Je zal begrijpen dat ik mijn ogen uitkeek!!!

Als je de film hebt gezien zijn er nog veel meer scenes wat heel herkenbaar zal zijn. Maar ik wil natuurlijk niet alles verklappen voor de gene die de film nog niet hebben gezien.

Bent u een Jan? Of bent u een Gedda?

Hoe komt het toch dat we allemaal zo verschillende karakters hebben. Waardoor we op onze eigen manier, communiceren en reageren en onze emoties beleven.

Je kan zijn zoals Gedda en Oma Sinie, sterke vrouwen die weten wat ze willen en taak gericht zijn. Vrouwen met ballen!! Of hebben ze de broek aan?

Of meer zoals Jan en opa Arend, rustig en volgend, houden niet van confrontaties, gaan ze ook echt uit de weg en vinden het moeilijk om een keuze te maken.

Dan wel als Erik, die alles onder controle wil houden en zijn leven perfect wil hebben en vindt dat een afspraak een afspraak is!

Of Peter en Ilse die samen van het leven genieten en creatieve oplossingen zoeken om gelukkig te blijven. Die zijn heel Sanguinicus, extravert, sprekers en levensgenieter.

Waarom we zo verschillend zijn heeft maar met één ding te maken, we worden allemaal geboren met een combinatie van temperamenten en dat heet, ‘de vier temperamenten’.

De ene partner (temperament) past beter bij je dan een ander (temperament). Maar het begint bij jezelf, dat jij weet wie je bent en dat je weet wat je waard bent.

Ook dit komt mooi terug in de film.

En nu…als je in zo’n situatie zit, wat kan je dan doen?

Als je de film heb gezien (zo niet, echt gaan!!! ) en bepaalde scènes zijn (zeer) herkenbaar voor je. En je voelt je al een tijd niet gelukkig met jezelf of in je relatie.

Misschien is het dan tijd om aan je relatie te werken! Want je kan er ook samen uitkomen door jezelf en elkaar echt te begrijpen met de vier temperamenten.

In een relatie moet je elkaar optillen, met elkaar samenwerken en elkaar de ruimte geven om jezelf te mogen zijn.

De vier temperamenten

Ik werk al 21 jaar met de vier temperamenten, het heeft niet alleen mijn leven veranderd maar ook dat van heel veel mensen die bij mij een coachingstraject hebben doorlopen.

Het geeft je de kans om te zijn wie je wilt zijn, je bewust te worden van waar je echt goed in bent. Leren omgaan met je zwaktes of er iets aan doen.

Maar ook elkaar in een relatie beter te begrijpen, zowel privé als zakelijk, en dat werk doen wat echt bij je past.

Elk type heeft zijn eigen karaktereigenschappen, zowel sterk als zwak, ieder communiceert op zijn eigen wijze. Ook beleeft elk type zijn emoties op een zijn eigen manier.

Zo kan je dus heel goed verklaren waarom we verschillend reageren op situaties.

Als je in een relatie aanvullend bent blijf dan de mooie kwaliteiten van een ander zien die je ook zag toen je verliefd was.

Ga je niet irriteren omdat je partner anders is dan jij, want dat was hij of zij al vanaf het begin.

Als relatiecoach bepaal ik natuurijk niet hoe een liefderelatie eruit ziet, dat bepaal je altijd samen. Want samen bepaal je de spelregels van jullie relatie.

Wil jij weten welke combinatie van temperamenten jij bent?

Dan heb ik goed nieuws! Dat kan via de online training ’Jezelf en elkaar echt begrijpen’. Daar vertel ik je alles over hoe belangrijk het is in een relatie om jezelf en elkaar echt te begrijpen. Waarom je de dingen doet zoals je ze doet!

Klik op de button voor meer informatie.