Van Verliefdheid naar houden van: Laat je jeugd
je relatie niet bepalen

Kun je je die prille beginfase van je relatie nog herinneren? Je werd verliefd, zag de wereld door een roze bril, en jullie bevonden je samen op die heerlijke, roze wolk.

Alles voelde moeiteloos, en je vond elkaar fascinerend. Jullie begrepen elkaar volkomen. Zelfs die allereerste ruzie herinner je je vast nog, en je was opgelucht dat jullie die hadden overleefd.

Maar na verloop van tijd gaat de roze bril af, stap je van je roze wolk, en begin je de kleine ergernissen en karaktereigenschappen te zien die je eerst niet opvielen.

Het overkomt iedereen, en leeftijd speelt hierin geen rol. Dit overkwam mij ook toen ik 41 was. Ik herinner me nog levendig de eerste ontmoeting met Gert, de liefde van mijn leven.

Het was liefde op het eerste gezicht. We keken elkaar aan, raakten meteen in gesprek en werden stapelverliefd. En nu zijn we alweer meer dan 20 jaar samen.

Van verliefdheid naar houden van

Een van mijn cliënten zei eens: “Ik wist niet dat een relatie zoveel werk was.” Of het nu gaat om ruzies, relatieproblemen of de alledaagse uitdagingen van het samenleven, het is belangrijk om hieraan te werken.

Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Het lijkt soms alsof je nooit hebt geleerd hoe je gelukkig kunt zijn in je relatie. Het begint echter bij het gelukkig zijn met jezelf, een cliché maar waar.

En weet dat jouw persoonlijk geluk een positieve invloed heeft op je relatie.

Je Ouders als voorbeeld

Je ouders zijn vaak je eerste rolmodellen als het om relaties gaat. Hoe zij met zichzelf en met elkaar omgingen, vormde jouw referentiekader.

Wat herinner je nog van je jeugd? Hoe lieten je ouders hun liefde voor elkaar zien? Hoe gingen ze om met Hoe gingen ze om met ruzies, emoties en communicatie?

Al deze ervaringen, positief of negatief, hebben invloed op jouw verwachtingen en gedrag in relaties.

Het kan zijn dat je een liefdevolle jeugd had, met harmonie in huis, gezelligheid en veiligheid.

Of misschien was er veel frustratie, ruzie, verdriet, afstandelijkheid, boosheid, of zelfs huiselijk geweld. Dit vormt jouw emotionele bagage en heeft invloed op hoe je relaties aangaat.

Een slechte jeugd en het doorbreken van patronen

Een negatieve jeugdervaring kan diepe littekens achterlaten. Toch zijn er mensen die bewust ervoor kiezen om deze patronen te doorbreken, vooral als het om hun eigen kinderen gaat. Ze willen voorkomen dat ze dezelfde pijn doorgeven.

Denk na over hoe jouw huidige relatie reflecteert op je jeugd. Misschien herken je gedragingen die je van je ouders hebt overgenomen, zowel de goede als de slechte. Dit kan een krachtige motivatie zijn om bewuster te handelen.

De bagage van je jeugd loslaten

Dit is waar “de koffers van je jeugd” in het spel komen. Deze koffers bevatten alle ervaringen en lessen uit je jeugd. Terwijl je opgroeide, stopte je deze koffers in de hoek, en je gebruikt de inhoud als je volwassen wordt. Positieve ervaringen gebruik je, terwijl de negatieve vaak onaangeroerd blijven.

Soms worden deze onverwerkte ervaringen getriggerd in je huidige relatie.

Bijvoorbeeld, tijdens een ruzie voel je je plotseling onzeker en klein, trek je je terug en weet je niet waar dat vandaan komt. Het kan zijn dat dit gedrag overeenkomt met dat van je moeder of vader in soortgelijke situaties.

Het goede nieuws is dat je de kans hebt om deze patronen te doorbreken. Je kunt leren hoe je hiermee omgaat en bewuste keuzes maken in je relatie.

Bepaal samen hoe je relatie eruit ziet

Onze ouders konden vaak niet openlijk praten over relatieproblemen. De rolverdeling tussen man en vrouw was anders dan nu. Maar jullie hebben de kans om bewust te kiezen hoe jullie relatie eruitziet, los van jullie jeugdervaringen.

Jouw verleden hoeft niet je toekomst te bepalen. Je kunt zelf de pagina’s van je toekomst schrijven. Dit begint met het begrijpen van wie je werkelijk bent en wat je waard bent. Hou van jezelf voordat je van anderen houdt. Leer jezelf en elkaar echt kennen. Voor meer inzichten kun je ons gratis e-book downloaden.

Samen bouwen aan een sterke relatie

Een relatie is iets wat je samen vormgeeft. Jullie hebben allebei een eigen verleden, maar dat betekent niet dat je daardoor gedoemd bent om dezelfde patronen te herhalen. Samen kun je bouwen aan een relatie die jullie eigen visie weerspiegelt.

Begin bij de basis: begrijp wie je bent en wat je wilt. Je verleden heeft je gevormd, maar het hoeft je toekomst niet te dicteren. Wees bewust van je eigen gedrag en hoe dit van invloed is op je relatie.

Hou van jezelf en werk samen aan een relatie waarin jullie je allebei gelukkig voelen.

En zoals ik altijd zeg, dit stukje komt recht uit mijn hart. Ik hoop dat het je inspireert. Als je wilt weten waar je moet beginnen, begin dan bij jezelf. Begrijp wie je echt bent en wat je waard bent.

Je kunt je eigen toekomst bepalen en samen met je partner bouwen aan een relatie die bij jullie past.